Hooaja menuhitiks kujunenud porganidikook a la Linnar saab siinkohal siis avaliku lähtekoodi alla kuulutatud.
Alustuseks
– vaja oleks ahju, ahjuvormi (ikka eemaldatavate servadega), porgandi
riivimiseks ka mingit seadet. Sutsa aega – nii 10-15 min läheb koogi
ettevalmistuseks. Küpsetamiseks ja eriliselt nauditava maitse
kujunemiseks aga aega kauem. No ja aineid läheb ka vaja.
- 4 (5 väiksemat) muna
- 6 dl riivitud porgandit (umbes poolest kilost peaks pärast puhastamist ja riivimist see kogus tulema)
- 2 dl toiduõli (mina olen alatult kasutanud kõige odavamat ja
suvalist, mdx ka päevalilleõliga tuleb huvitav mekk, kuid oliiviõli
soovitan mitte kasutada) - 4-5 dl jahu (või siis täpsete koguste nautijale ütleme, et 4,5 dl)
- 4 dl suhkrut (olen viimasel ajal pooleks pannud harilikku ja fariinisuhkrut)
- 1 tl küpsetuspulbrit
- 1 tl soola
- 1 tl soodat
- 1 tl kaneeli
Mõnus kate koogile
- 1 pakk (200 g) Philadelphia juustu (vabalt võib lighti kasutada)
- 0,5 dl sulatatud võid
- 2 dl tuhksuhkrut
- 1 tl vanillisuhkrut
- 2 tl sidruni või laimimahla (tegelt võib vabalt teha nii, et
võtad sidruni või laimi – riivid koore ära, pigistad mahla välja ja
poole paned koogi sisse, poole paned (nii riivitud koorest kui mahlast)
kattesse.
Ja nüüd tegemise juurde. Esmalt panen ahju peale – kuskil 175
kanti. OK, täpselt 175 kanti (kuigi olen ka 165-170 nadis seda
küpsetanud). Mina pole mune eraldi löönud, seda tuleb kohe alguses
tunnistada, kuigi osad porgandikoogipeded lisavad munavalge alles kõige
lõpus. Seega a la Linnar tehes riivime porgandi, lisame munad, õli (ja
kui on riivitud sidrun/laim koos mahlaga, siis need ka) ja segame
mõnustasti ühtlaseks massiks.
Ülejäänud, ehk kuivad värgid (jahu,
suhkur, küpsetuspulber, suhkur, sool, kaneel, sooda) segan erladi
kausis kokku ja siis lisan ettevaatlikult segades
porgandiõlimunasegule. Segan tekkinu mõnuga läbi ja kallan ahjuvormi
(no võiks ka eelnevalt võiga põhja ja küljed kokku määrida ja kui kahju
pole, ka riivsaia põhjale/külgedele puistada – tuleb hiljem kergemalt
lahti ja küpseb mõnusam). See siis omakorda ahju alaosasse rahulikult
oma elu elama (eeldan, et ahi juba 175 kraadi peale jõudnud). Ahjus
hoian kuskil 60-70 min. Tavaliselt läheb ja torkan korra kuskil 55
minuti peal ja vaaatan, kas on põhjani küpsema hakanud. Välja võtan aga
mitte varem, kui tund täis. samas on ka isegi 75 min olnud ja ikka tuli
hää.
Katte teen nii – segan vispliga (või kasvõi kahvli/lusikaga)
juustu, tuhksuhkru, vanillisuhkru ja või korralikult läbi, selliseks
parajaks plögaks ning kui kook on ahjust väljas ja juba sutsa jahtunud
(tavaliselt kangutan kohe ahjuvormi küljed lahti, et kiiremini jahtuks)
siis laotan pealt ja külgedelt selle katte koogile laiali. Seda katet
laotan koogile tavaliselt siis, kui oeln ta juba suurele taldrikule
ümber tõstnud.
Ja siis kook kuskile külma jahtuma. No ikka nii kauaks, et
läbinisti jahtuks. Vabalt saab kooki mitu päeva tarbida, aina paremaks
läheb.
Selle aasta jõulueriporgandikook aga järgmine:
- eelolnud retseptile lisaks tegin nii, et riivisin koogimassi sisse
terve apelsini koore, lisaks uhmerdasin umbes 5 piparkooki puruks ja
segasin sinna tainassse sisse ja tagaotsa ka 1 tl kardemoni juurde.
Natuke apelsinikoort ka koogi kattesse ja poole tuhksuhkrust asendasin
fariinsuhkruga.