Sorry, et enne asi veebis ei olnud. Ju laupäevaks on Google selle minu nime ja küpsise peale juba ära indekseerinud, teinekord lihtsam leida. Asi lihtne tegelikult.
Vaja on
300 g tumedat shoksi
450 ml fariinisuhkrut (seesama, millega tavaliselt mojitot oled teinud ja mida ikka veel millegipärast kapis vedeleb)
150 ml harilikku suhkrut
200 g võid
600 ml kaerahelbeid (vabalt võib ka kiirkaerahelbeid olla või kiir- ja harilike segu)
100 ml jahu
2 muna
1 tl soola
1 tl soodat/küosetuspulbrit
1 tl vanillisuhkrut
eriti kaval tüüp võtab väheldase apelsini, riivib koore ära ja pigistab mahla ka veel välja. mis üle jääb, selle viskab ära.
siis on vaja ahju ka, nii umbes 200 kraadise hingesoojaga.
jahu, sool ja sooda kokku segada. las nad natsa olla omaette
siis segada kokku suhkrud ja sulatatud või. lase ka olla rahulikult. kui kaval tüüp oli apelsiniga miskit teinud, siis tasuks just nüüd riivitud koor ja mahl sinnasamasse juurde segada. tekib mingi jura, millest tasub lapsed eemal hoida. mis nad ikka sellest ära sõõvad.
siis on aeg küps, et shokolaad peeneks hakseldada. õni väikse küüne suurune tükk ei tee paha, kuid enamasti võiks ikka väike puru olla. lapsed on nagu kaarnakari nokkimas. miksit ei aita,. tuleb veel 50 grammi shoksi juurde lõigata või lapsed õue mängima peletada.
Aga nüüd läheb lahti. klopi munad kergelt läbi ja sega kaerahelbed hulka. uskumatu, kuid tekib mingi haige möga esmalt. siis ajad jahusegu haigele mögale hulka. asi sellest paremaks ei lähe. teine tera tuleb aga, kui nüüd suhkru ja või jura juurde sega. selleks ajaks oled aru saanud, et lusikad, tainalabidad ning muud tainategemise esteetilised riistad on olnud mõttetud ja asud asja kallale käsitsi. kohe niimoodi, et surud kohe peost selle taina läbi nii, et sõrmede vahelt läbi pressib. ilus tainas juba, eks? sega shokolaadipuru ka hulka ja mösserda ikka kõik peo vahelt läbi.
taigen on sellega valmis ja maitsev ning hästilõhnav ka seejuures.
nüüd pole muud, kui ahjuplaadile küpsetuspaber ja sellised noh, squashipallist sutsa pisemad tainajunnid teha ja ahjuplaadile panna. võid laiaks neid ka litsuda plaadi peal, kuid eks nad kuuma kläes ka ise vajuvad lössi. nüüd plaat ahju kuskil 8-10 minutiks. ahjust välja võttes on nad pehmed – lase jahtuvad, siis lähevad tahedamaks. mina vaatain ise tavaliselt nii, et kui küpsis alt on sutsa pruunikaks tõmmanud (pistan noaotsa ala ja kergitan sutsa), siis on valmis ja ahjust välja. see juhtub vahel isegi mingi 7-8 minuti peal. kui küpsis on jahtunud, saad ta paberi pealt krõpsti kätte ja kohe suhu. teine ka. üle nelja normaalne inimene neid suhu ei mahuta, siis saad panna juba kandikule või mingi taldriku peale ka. ööseks (kui neid on alles jäänud selleks ajaks) olen kile peale tõmmanud – oi kus siis on hommikul kohe eriliselt muredad. näppudega on nii, et need jäävad küpsist süües shokolaadiuseks, seega tasub peale söömist nad pükstesse kiiresti puhtaks pühkida, muidu jääd kohe vahele.